Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info
Palaute

Tuomariäänestys 2007


Virtajohdot

Pääperiaate on että liian paksua virtajohtoa ei edes ole olemassa. Häviötöntä johdinta ei vielä osata valmistaa ja suprajohteetkin toimivat vain erittäin alhaisissa lämpötiloissa, esim. -200° C. Käytännössä joudumme kuitenkin tekemään kompromissin jännitehäviön, johtimen paksuuden ja sen hinnan kesken. Johtimen poikkipinta-ala on kääntäen verrannollinen jännitehäviön suuruuteen. Jonkinlaisena peukalosääntönä voisi ajatella että 0,1 voltin jännitehäviö johdinmetriä kohden on vielä hyväksyttävissä rajoissa ja täten normaaliauton normaalisysteemissä päävirtajohdon pituus on noin 5 metriä josta laskemalla jännitehäviöksi tulee 0,5 volttia. Siis, poikkipinta-alan kaksinkertaistaminen puolittaa jännitehäviön, mutta vaikka kuinka kaksinkertaistaisi niin nollaa ei saavuta koskaan.

Virtajohtojen materiaaleina on yleensä alumiini tai kupari jotka ovat ainoita hyvän sähkönjohtavuuden omaavia materiaaleja jotka ovat vähänkään järkevän hintaisia. Hopea on vielä parempi johtimena mutta aivan liian kallista tähän tarkoitukseen. Kulta on huono sähkönjohde mutta sitä käytetään pinnoitteena koska se ei kärsi hapettumis- ja korroosio-ongelmista. Yleisin on kuitenkin kupari. Varsinaisen virran kulun kannalta on aivan se ja sama onko itse johdin sitten tehty vaikka yhdestä ainoasta säikeestä vai onko se tehty 3000:sta hiustakin ohuemmasta säikeestä kunhan sen poikkipinta-ala on riittävä.

Virtajohtimella on myös muita vaatimuksia kuin että se on sopivaa materiaalia ja että sen poikkipinta-ala on riittävä. Autokäytössä virtajohdon eristeellä on sekä mekaanisia että kemiallisia rasituksia vastaan oltava riittävä kestävyys ja johtojen asentaminen on muutenkin yleisesti ottaen helpompaa ja mukavampaa jos ne ovat sopivan taipuisia eikä mitään jäykkääkin jäykempää umpikankea. Eristeen on kestettävä mekaanista taivuttelua ja se ei saa leikkautua liian helposti johdon hinkkautuessa auton mahdollisesti teräviäkin rakenteita vastaan. Toisaalta eristeen on kestettävä veden, öljyn, mahdollisesti vuotavien polttoaineiden ja muiden vastaavien kemiallisten aineiden liuottavaa rasitusta. Myöskään eriste ei saa sulaa liian helposti johdon reitin kulkiessa läheltä moottorin ja pakoputkiston kuumia osia.

Ongelmia

  • liian suuri jännitehäviö
  • turhan jäykkää
  • eriste ei kestä mekaanisesti tai kemiallisesti.

Keinoja

  • asenna poikkipinta-alaltaan suurempi johto, yleensä vasta sen kaksinkertaistaminen tuo havaittavan parannuksen asiaan.
     
  • valitse ohuemmista säikeistä ja taipuisemmasta eristeestä kasattu johto, näitä on mallistossaan kaikilla itseään vähänkään kunnioittavilla autoäänentoistokauppiailla, ja jos ei ole niin on syytä vaihtaa kauppaa kiireesti
     
  • valitse paremmasta materiaalista kasattu johto, tätä on tietenkin vaikea itse saada selville muuten paitsi kokeilemalla mutta riittävän hyvälaatuisia johtoja on mallistossaan kaikilla itseään vähänkään kunnioittavilla autoäänentoistokauppiailla, ja jos ei ole niin on syytä vaihtaa kauppaa vielä kiireemmin.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry