Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info

Tuomariäänestys 2007


Säätäminen

Puuttumatta sen enempää systeemiin mahdollisesti liitettyjen signaaliprosessoreiden ja muiden vastaavien signaalia muokkaavaan säätämiseen, keskitytään tässä lähinnä äänilähteen ja vahvistimen herkkyyden säätämiseen. Kunnollisessa äänenpainekilpailuissa käytettävässä systeemissä täytyy systeemin luotettavuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Yleensä tällaisessa systeemissä ei siksi olekaan muita laitteita kuin äänilähde, vahvistimet ja kaiuttimet. Mitä vähemmän laitteita ja mitä yksinkertaisempi johdotus systeemiin kuuluu niin sitä vähemmän siinä on vikamahdollisuuksia.

Ensimmäinen asia on hankkia se cd-levy jota käytetään varsinaisissa äänenpainekilpailuissa. Toki järjestetään myös kilpailuja joissa äänite on vapaa mutta koska on todennäköistä että systeemistä saadaan maksimi ulos tällä levyllä, sen hankinta on kannattavaa.

Toiseksi pitää soittimen signaalilähtöjen eli yleisimmin RCA-lähtöjen käyttäytyminen tarkistaa eli että millä volume-tasolla signaalilähdön antama signaali leikkautuu vai leikkautuuko ollenkaan, ja tämän tarkistaminen onnistuu kunnolla vain oskilloskoopilla. Oikeastaan oskilloskooppi on ainoa työkalu jolla nämä asiat saadaan luotettavasti selville, huonona puolena on sen korkeahko hankintahinta ja olisikin syytä esim. kaveripiirissä selvittää että olisiko innokkaita oskilloskoopin yhteisomistajia tarjolla. Jo noin kolmen tuhannen markan investoinnilla saa käyttökelpoisen mallin jo hankittua. Mahdollinen leikkautuminen näkyy oskilloskoopin ruudulla signaalihuippujen tasoittumisena, aivan kuin ne olisi leikattu veitsellä poikki. On soittimia joissa maksimi-volumesäädöllä signaali ei leikkaudu ja soittimia joissa se leikkautuu, eikä tätä voi tietää muuten kuin tarkistamalla, joskus on myös samanmallisten soitinten kesken yksilöeroja. Vahvistimelle syötettävä signaali siis EI saa leikkautua koska kokemuksen mukaan tämä johtaa pienempään tulokseen äänenpainekilpailuissa, ja soittimen tarkistamisen idea on että kuinka ylös volume-säätöä voi käyttää jotta ainakaan soittimesta lähtevä signaali ei ole leikkautunutta ja pitää mielessä tulevaisuutta varten tämä asetus.

Jos systeemissä on mahdollisia signaaliprosessoreita on myös varmistuttava ettei niistä lähtevä signaali ole leikkautunutta. On mahdollista että soittimesta tuleva signaali on liian suuri säröyttäen prosessorin sisäänmenoasteen. Mahdollisen leikkautumisen tapahtuessa pitää tarkistaa missä välissä leikkautuminen tapahtuu.

Kolmanneksi jos vahvistin on kaksikanavainen tai niitä on useampia pitää niiden herkkyyssäädöt olla samalla tasolla keskenään. Tämä onnistuu ajamalla soittimesta vahvistimeen sinimuotoista signaalia (tätä on varmasti sillä levyllä jota saa käyttää varsinaisissa äänenpainekilpailuissa). Tämän jälkeen yleismittarin vaihtojännitteen ( yleensä merkitty VAC tai ACV tai aallon merkillä) mittausalueella mitataan kukin kanava ja ne säädetään keskenään tasoihin. Sopiva taso jolla tämä onnistuu luotettavasti on noin 5 - 10 volttia.

Neljänneksi pitää systeemin soidessa tarkistaa että vahvistimesta kaiuttimelle menevä kaiutinsignaali leikkautuu hiukan. Kokemus on osoittanut että suurempi tulos saavutetaan kun vahvistimen antama signaali leikkautuu. Leikkautumisen oikea määrä selviää kun systeemin äänenpainetta mitataan samalla, pitäen kuitenkin mielessä että vahvistimeen sisälle menevä signaali EI saa leikkautua. Tämä johtaa siihen että vahvistimen herkkyyssäädön joutuu laittamaan varsin kovalle. Joissain tapauksissa kaiuttimelle saattaa mennä jo "kanttiaaltoa" eli oskilloskoopin ruudulla lähes suorakaiteen muotoista signaalia. On myös hyvä pitää mielessä että jos soittimen volumesäätö on portaallinen ja etenkin jos se sattuu olemaan kovin harva, saattaa maksimiäänenpaineen kohta osua kahden volume-säädön portaan väliin, eikä tätä oikein saa selville muuten kuin kokeilemalla.

Edellinen on suht helppo ja looginen tapa saada systeemi soimaan oikein mutta isojen systeemien ja suurten vahvistinmäärien kyseessä ollessa aika työläs projekti. Tämän merkitys on kuitenkin erittäin suuri ja saattaa olla että sen joutuu tekemään muutamaan otteeseen jotta säädöt olisivat kohdallaan, varsinkin kolmannen ja neljännen kohdan.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry