Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info
Palaute

Tuomariäänestys 2007


Kisatilanne

Kuten ihmisten väliseen sivistyneeseen kanssakäymiseen kuuluu on kisatilanteessa käyttäydyttävä asiallisesti. Koska kyseessä on autotapahtuma, ei alkoholi kuulu mukaan. Varsinaisten äänenpainekilpailujen säännöissä annetaan lisää ohjeita.

Varsinaisissa äänenpainekilpailuissa kilpa käydään yleensä kahdessa osassa eli ensin lajittelu jossa otetaan selville kaikkien kyseiseen luokkaan haluavien keskinäinen paremmuusjärjestys selville ja tämän jälkeen varsinainen kaavio joka käydään pudotuskilpailuna pareittain. Tätä jatketaan kunnes saadaan selville kuka tai mikä tiimi on voittaja, ja näin menetellään kaikki luokat läpi.

Yleisesti ottaen pätee että mitä viileämpänä systeemi ja varsinkin sen vahvistimet, sen enemmän sieltä saadaan äänenpainetta. Suurin syy tähän on se että kun vahvistin on viileä, sen kaikkien sisäisten liitosten eli juotosten, joidenkin komponenttien ja piirilevyn kuparijohtimien vastus on pienempi kuin jos vahvistin olisi lämmin. Tämä pätee myös kaiuttimen puhekelan lämpötilaan, mitä viileämpi sitä matalampi on sen impedanssi ja sitä enemmän vahvistimesta joudutaan ajamaan sinne virtaa joka taas näkyy suurempana tehona, edellyttäen tietenkin että vahvistin ja virtajärjestelmä kykenee tähän.

Edellinen tarkoittaa sitä että systeemiä ei kannata soitella juuri ennen kisaa suureen ääneen ja ilmoitella että täältä pesee. Tällä saavutetaan myös se että akkujen latausaste pysyy mahdollisimman korkeana. Sitäpaitsi varsinaisten äänenpainekilpailujen uusiin sääntöihin on kirjattu että systeemin "luukuttaminen" kisa-alueella on häiriön tuottamisen takia kielletty ja johtaa sanktioihin siinä ja mahdollisesti tulevissa kisoissa.

Itse soittotilanteessa kilpailijalla on puoli minuuttia aikaa esittää tuloksensa ja varsinaisen soiton kestoksi riittää vajaa sekunti. Kisoissa käytettävä mittausjärjestelmä reagoi jo lyhyempiinkin aikoihin, mutta hiukan suurempi tulos saavutetaan kun kesto on noin puoli sekuntia. Jos systeemiä joutuu soittamaan pidempään jotta tulisi suurin tulos, jossain on joku ongelma, esim. soitin ei anna heti täyttä signaalia tai joku signaaliprosessori ei anna läpi täyttä signaalia yms. Toki systeemin rakenteen voi pitää tällaisenakin, mutta silloin joudutaan aikaa ja akkujen antamaa energiaa hiukan tuhlaamaan.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry