Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info
Palaute

Tuomariäänestys 2007


Kaiutinjohdot

Puuttumatta sen enempää kaiutinjohtojen äänellisiin ominaisuuksiin ja/tai eroihin niissä pätevät samat laatuominaisuudet kuin virtajohdoissa eli riittävä poikkipinta-ala ja riittävän hyvät mekaaniset ja kemialliset ominaisuudet. Tietenkin, liian paksua kaiutinjohtoa ei ole olemassakaan, ja on aivan turhaa lämmittää vahvistimen ja kaiuttimen välillä olevaa johtoa jos kaikki tuotettu sähköteho halutaan mahdollisimman vähillä häviöillä perille asti.

Poikkipinta-alaksi kuitenkin riittää noin 4 mm2 johto jos kyseessä on tavallinen äänenpainekilpailuissa käytettävä systeemi ja edes kohtuullisen lyhyet matkat. Vasta sitten kun siitä yhdestä johdosta halutaan kilowattikaupalla vahvistimen tuottamaa sähkötehoa läpi siihen voi valita 6 mm2 tai 10 mm2 kokoisen johdon. Tavallisessa musiikin kuunteluun käytettävässä systeemissä on 1,5 mm2 ja tehokkaammilla vahvistimilla 2,5 mm2 kokoinen johto sopivaa.

Ongelmia

 • liian suuri jännitehäviö
 • turhan jäykkää
 • eriste ei kestä mekaanisesti tai kemiallisesti.

Keinoja

 • asenna poikkipinta-alaltaan suurempi johto, yleensä vasta sen kaksinkertaistaminen tuo havaittavan parannuksen asiaan.
   
 • valitse ohuemmista säikeistä ja taipuisemmasta eristeestä kasattu johto, näitä on mallistossaan kaikilla itseään vähänkään kunnioittavilla autoäänentoistokauppiailla, ja jos ei ole niin on syytä vaihtaa kauppaa kiireesti.
   
 • valitse paremmasta materiaalista kasattu johto, tätä on tietenkin vaikea itse saada selville muuten paitsi kokeilemalla mutta riittävän hyvälaatuisia johtoja on mallistossaan kaikilla itseään vähänkään kunnioittavilla autoäänentoistokauppiailla, ja jos ei ole niin on syytä vaihtaa kauppaa vielä kiireemmin.
   

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry