Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info
Palaute

Tuomariäänestys 2007


Energian varastointipiste eli akku

Autossa on olemassa kaksi tapaa sähköenergian varastointiin eli mahdolliset lisäkondensaattorit ja akku. Akkuja on kolmenlaisia eli keskinkertaisia, huonoja sekä erittäin huonoja. Erittäin huonoja ovat ne akut joilla auton saa vain vaivoin käymään ja ne eivät suostu ottamaan vastaan eikä luovuttamaan virtaa riittävän nopeasti, esim. vahvistimen haluamia määriä. Huonoja ovat tavalliset autojen yleiset ehjät käynnistysakut. Keskinkertaisia ovat pienehkön sisäisen vastuksen omaavat akkutyypit eli esim. Optiman eri mallit ja muut esim. geeli- ja kuivakennoakut. Oikeasti hyviin vähänkään järkevänhintaisiin akkuihin emme ole vielä oikein kunnolla törmänneet mutta erilaiset filmi- ja matriisirakenteet ovat askel sinne suuntaan, joitakin pieniä esimerkkiratkaisuja on ollut esillä, ja akkuvalmistajat kehittelevät näitä koko ajan.

Ongelmia

 • alhainen lämpötila heikentää akun kykyä luovuttaa virtaa tarpeeksi korkealla jännitteellä.
   
 • normaalin lyijyakun sisältä irtoava ja pohjalle putoava sakka pienentää lyijylevyjen pinta-alaa heikentäen sen toimintaa akun vanhetessa tärinän, kylmäkäynnistysten, tyhjentymisten yms. takia.
   
 • tavallisesta akusta ei saada kaikkea siihen varastoitunutta sähkötehoa ulos jos virtamäärät ovat suuria
   
 • tavallista akkua ei pystytä lataamaan nopeasti koska tämä vaatii suuria virtamääriä.

Keinoja

 • latautuva akku kehittää myrkyllisiä, palavia ja räjähtäviä kaasuja joten turvallisuuden vuoksi ei akun varsinainen lämmittäminen ole järkevää ellei sitä tehdä erikoislaitteistolla joka pystyy säätämään lämpötilaa oikein. Ja, äänenpainekisoja käydään käytännössä vain kesällä joten alhainen lämpötila ei liene ongelma kisatilanteessa.
   
 • akun vanheneminen kestää tietenkin aikansa, mutta kovin vanha ja äkkiä ajateltuna vielä käyttökelpoinen akku saattaa olla jo elämänsä ehtoopuolella joten täyttä tehoa siitä ei saada ulos ja tämä vaikuttaa vahvistimen kykyyn tuottaa tehoa.
   
 • akuissa vaikuttaa ilmiö nimeltä sisäinen vastus ja sen arvo kertoo hyvin pitkälle siitä miten akku käyttäytyy kun siihen tai siitä halutaan suuria virtamääriä, tietenkään akun loppukäyttäjä ei voi paljoa vaikuttaa tähän muuten kuin valitsemalla jonkun toisen tarkoitukseen paremmin sopivan akun tai akkutyypin.
   

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry