Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info

Tuomariäänestys 2007


Eri rakennusmateriaalit ja niiden vaatimukset

Autohifiasennuksien rakentamisessa voidaan käyttää monia materiaaleja. Kaikki materiaalit eroavat jotenkin toisistaan. Toiset ovat kalliita, toiset taas vaikeita työstää. Tämän vuoksi on materiaali valittava kukkaron ja omien kykyjemme mukaan.

Käsiteltäviä materiaaleja ovat:

  • puu
  • lastulevy
  • vaneri
  • MDF
  • lasikuitu
  • alumiini
  • erilaiset pakkelit
  • muut materiaalit

Puu

Puuta voidaan käyttää ihan mihin asennusteemaan ja rakennekonstruktioon tahansa. Tavallisesti käytämme puuta asennuksissa pinnan alla. Kaikenlaiset ja kokoiset tuet, listat ynnä muut ovat usein puurimoja, ”kakkoskakkosia”. Mutta puu materiaalina soveltuu myös ihan näkyviin asennuksiinkin. Meillähän on Ruotsissa hyvä esimerkki: Euroopan mestaruudenkin voittanut Woody ( Jerker Sjödin ).

Lisää hänen asennuksestaan voi lukea esimerkiksi Hifilehden numerosta 6-7 / 2001. Puu on melko vaativa rakennusaine mikäli haluaa tehdä näkyviä asennuspintoja, sillä viimeistely on vaikeaa. Lisäksi täytyy muistaa, että emme jälkeenpäin pysty ”pakkeloida” piiloon virheitä, vaan joudumme tekemään puupalan uudestaan.

Lastulevy

Lastulevyä on helppo työstää ja se on halpa materiaali, muttei aina niitä parhaimpia materiaaleja autokäyttöön. Lastulevy on aika heppoisa materiaali ja se ei kestä kosteutta. Erilaisten koteloiden rakentaminen tästä materiaalista on suosittua, mutta lastulevy halkeaa helposti ruuvatessa koteloa kasaan. Lähinnä tämä vaara on olemassa reunojen lähellä. Myös viimeistely on reunojen kohdalla melko vaikeaa, sillä lastulevyn reuna/pinta on aika ”röpelö” sahauksen jälkeen ja esimerkiksi maalaaminen ei ole silloin suositeltavaa. Tavalliset työkalut kuten saha, sirkkeli, jyrsin, ym. sopivat lastulevyn työstämiseen hyvin.

Vaneri

Vaneri on jonkun verran jämäkämpi materiaali kuin lastulevy. Etu lastulevyyn nähden on, että vaneri ei ole niin kosteusherkkä kuin lastulevy. Tämän vuoksi se on siis parempi vaihtoehto esimerkiksi verhoilupaneeleiden tekemiseen. Vaneri on myös kestävämpää kuin lastulevy, eikä se ”katkea” yhtä helposti.

MDF-levy

MDF-levy on lastulevyn kaltainen materiaali, mutta puristettu tiheämmästä materiaalista. Lastulevy on tehty liimasta ja sahanpuruista ja prässätty kasaan kun taas MDF-levy on puristettu vielä pienemmistä sahanpuruista (melkein pölyä). MDF-levy on tasainen läpeensä ja hyvin kestävä. Reunat ovat kuitenkin aika helposti halkeavia. Tämä on hyvä huomioida, kun ruuvataan esimerkiksi koteloa kasaan. Tältä ongelmalta vältytään, kun porataan alkureiät ruuveille. Sama pätee myös lastulevyyn ja vaneriin.

Tavalliset työkalut kelpaavat MDF-levun työstämiseen. Kun MDF-levyä esimerkiksi hioo, saattaa huomata mistä se on tehty, sillä pölyn määrä on huikea.

Lasikuitu

Lasikuitu on tänä päivänä varsin suosittu materiaali, sillä sen avulla pystytään tekemään monimuotoisia muotoja. Suosittuja rakennuskohteita ovat: varapyörän tilalle subwooferkotelo, ovet, kojelaudan kaiutinpaikat ynnä muita.

Kun ruvetaan tekemään lasikuitutyötä, on syytä tietää asiasta jonkin verran. Lasikuitu on kutiseva materiaali ja hartsi jolla lasikuitua kovetetaan haisee epämiellyttävältä. Muistettava on myös, että lasikuitu ei ole terveellistä ja erityisesti hartsin hajut (kaasut) eivät ole terveellisiä. On syytä huolehtia kunnollisesta ilmanvaihdosta, kun työstetään lasikuitua. Samoin on hyvä käyttää suojakäsineitä, sillä ei ole terveellistä saada hartsia käsille. Lasikuitu on kova materiaali, joten materiaalipaksuuden ei tarvitse olla paljon verrattuna puumateriaaleihin. Sama jäykkyys saavutetaan melkein puolella paksuudella johonkin puu / MDF-levyyn verrattuna. Lasikuitu pölyää paljon hionnassa ja pölyllä joka irtoaa lasikuidusta on taipumus ”kutittaa” paljon. Aina kun tehdään lasikuitutöitä on syytä käyttää hengityssuojaa.

Alumiini

Alumiini on erilaisiin puumateriaaleihin verrattuna eksoottisempi materiaali, joka on jo aika paljon vaikeampi käsitellä kotikonsteilla. Samalla se on näyttävä materiaali, jos työstäminen onnistuu. Alumiini on pehmeä metalli, ja tästä johtuen erittäin naarmuherkkä esimerkiksi konttiasennuksissa. Alumiini on käypä materiaali jos haluamme valmistaa erilaisia kiinnitysrautoja asennuksia varten. Tavallisella rautasahalla tai kuviosahalla jossa on metalliterä voidaan sahata alumiinia. Vaikeimpia muotoja tehdessä on sitten sorvattava tai jyrsittävä. Tämä vaatii jo enemmän taitoa ja oikeat työkalut, joita ei joka kodista löydy.

Erilaiset pakkelit

Viimeistelyyn tarvitaan usein erilaisia pakkeleita. Kaupasta on saatavilla esimerkiksi lasikuitutäytettä, lasikuitupakkelia, hienotäytettä, ynnä muita. Lasikuitutäytteestä voidaan muotoilla esimerkiksi ”kaiutinpahkoja”, tasoittaa lasikuitutöitä ynnä muuta. Sen jälkeen voidaan käyttää lasikuitupakkelia näiden tasoittamiseen, mikäli haluamme tasaisen ja viimeistellyn pinnan. Hienotäyte on taas tasoituspakkeli jota voidaan käyttää esimerkiksi puulevyjen ynnä muiden rakenteiden tasoittamisessa. Tämä on myös hyvä aine pohjatöiden tekoon jos aiomme maalata. Myös muita erilaisia täytteitä/pakkeleita on saatavissa, mutta näistä kannattaa kysellä esimerkiksi rautakaupasta, automaalaamoista, maalimyyjältä, ym.

Muut materiaalit

Asennuksissa käytettävien materiaalien laatua rajoittaa oikeastaan vain mielikuvitus. Edellämainittujen lisäksi voidaan omien kykyjen mukaan käyttää esim. lasia, pleksiä, hiilikuitua ja erilaisia teräsrakenteita (lähinnä kiinnitysten tekemiseen). Myös erilaisia uretaanilevyjä voidaan käyttää ainakin paneelien muotoiluun ynnä muuta.

Kaikkia mahdollisia materiaaleja on mahdotonta edes luetella, ja on syytä jättää joitakin myös mainitsematta, jotta jää perusteita mahdollisille bonuspisteille…

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry