Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info

Tuomariäänestys 2007


Halutun lopputuloksen määrittely

Järjestelmän suunnittelu tulisi aina aloittaa miettimällä minkälaista äänentoistoa ja lopputulosta ollaan hakemassa. Eli ollaanko rakentamassa järjestelmää EMMA:n kisoihin, vai ollaanko kenties lähdössä valloittamaan "Viikon Pilistelijä" -titteliä. Nämä kaksi esimerkkiä vaatii jo huomattavan erilaiset painotukset niin laitevalinnoissa, kuin asennuksissa.

Periaatteessa järjestelmät voidaan jakaa karkeasti neljään eri tyyppiin, jotka eritellään seuraavassa.

Pilistelijällä taas on erilainen painotus laitteistossaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pelkkä basson jytke takaa parasta lopputulosta, vaan niin midbasso kuin keskiääni ja diskantti kuuluvat olennaisena osana "Suppa-Heero-Loveriin". Onhan se mukavampi kuulla laulajan ääni, kuin kuunnella pelkkää bassohuminaa. Yksinkertaistettuna: vaikka tavoite on saada mukava bassopotku ja kohtuullisesti painetta, kannattaa myös etupäähän satsata, sillä Beyma-kaksoiskartio ajettuna mankan pääteasteella ei välttämättä takaa tasapainoista keskialuetta ja ilmavaa diskanttia tai edes sitä, että kuuntelija erottaa onko laulaja mies vai nainen.

Kolmas "järjestelmätyyppi", jota kutsuttakoon vaikkapa "joka pojan hifiksi", on tavallaan yhdistelmä edellä mainituista. Siinä pyritään rakentamaan hyvin soiva laitteisto, jolla ei kilpailla mutta tarvittaessa voidaan lähteä kiertämään rinkiä. Tämä laitteisto koostuu yleensä pilistelijän settiä laadukkaammista elementeistä, päätteistä ja ohjelmalähteestä, sisältää vähemmän kartiopinta-alaa, mutta omaa monesti enemmän tehoa; eli sopivasti kaikkea.

Neljäntenä tyyppinä voidaan pitää SPL-kisaajan autoa. Näillä laitteistoilla piestään paineissa pilistelijän setti 100-0, mutta vastaavasti hävitään äänenlaadussa EMMA:n kisakärrylle yhtä kirkkaasti. Ei kuitenkaan kannata vähätellä näitäkään laitteita, sillä SPL-auto on rakennettu vain äänenpainetta varten ja kilpailukykyisen järjestelmän rakentaminen ja säätäminen on vähintään yhtä haastavaa ja vaikeata, kuin äänenlaatupuolellakin.

Kun haluttu lopputulos on määritelty, päästään itse asiaan, eli laitteiden valintaan. Alempana määritellään tarkemmin se, mihin äänenlaatu- tai pilistely- ja joka pojan hifi-järjestelmässä kannattaa satsata ja mihin ei, sekä annetaan esimerkkejä harkinnan arvoisista laitteista eri laatu- ja hintaluokissa. SPL-järjestelmät tullaan käsittelemään noviisikoulussa omana osanaan, koska ne eroavat niin radikaalisti "normaali" laitteistoista ja vaativat aivan erityyppisen lähestymistavan.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry