Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info

Tuomariäänestys 2007


Äänikenttä

Äänikenttä muodostuu eri alueista.

  • Sijainti. Kuulostaako ääni tulevan edestä, takaa vai jostain siltä väliltä.
  • Taajuusbalanssi. Korkeiden ja matalien taajuuksien suhtautuminen toisiinsa.
  • Syvyys. Eri instrumenttien sijoittuminen etäisyyssuunnassa kuulijaan nähden.
  • Tilavaikutelma. "Tunne" aidosta ympäristöstä.

Myös stereokuva vaikuttaa osaltaan äänikentän muodostumiseen. Stereokuvasta on kerrottu tarkemmin toisaalla.

Äänikentän sijainti

Äänikentän tulisi sijaita kuuntelijan etupuolella, kuten oikeassa konserttisalissa. Äänikenttä syntyy väistämättä eteen, jos auton kaiuttimet sijoitetaan eteen, esimerkiksi kojelaudalle. Tällainen kaiutinsijoittelu ei kuitenkaan välttämättä takaa parasta mahdollista äänenlaatua, johtuen auton akustisista ominaisuuksista, tai pikemminkin niiden puutteesta. Oikeilla säädöillä, prosessorien asetuksilla ja mahdollisesti takakaiuttimilla tätä voidaan parantaa.

Taajuusbalanssi

Taajuusbalanssi näyttelee myös tärkeää osaa äänikentän muodostumisessa. Jos kaikki musiikilliset osa-alueet ovat tasapainossa keskenään, on äänikenttäkin yleensä suhteellisen luonnollinen. Korostuneella diskantilla tai korostuneella mid- tai sub-bassolla on kuitenkin helppoa pilata koko äänikenttä.

Esimerkkinä voi olla tapaus, jossa huilut soivat konepellin päällä ja patarumpu kumahtaa takakontissa ei ole luonnollinen.

Syvyys

Syvyys tuo elävyyttä äänikenttään. Kuulostaako orkesteri istuvan sylikkäin vai onko eri soittajien ja solistien paikat ja keskinäiset etäisyydet kuuntelijaan nähden estradilla helposti paikallistettavissa. Aidossa esiintymistilassa kaikilla instrumenteillahan on omat paikkansa. Sijaintien ja välimatkojen tulisi olla havaittavissa. Syvyys muiden edellä mainittujen osa-alueiden ohella vaikuttaa myös tilavaikutelmaan.

Tilavaikutelma

Tilavaikutelmalla tarkoitetaan vaikutelmaa ympäristöstä, jossa soitetaan tai jossa äänite on nauhoitettu. Hyviä esimerkkejä erilaisista tiloista on helppo järjestää. Kuuntelemalla esimerkiksi muutaman henkilön keskustelua ensin normaalissa asuinhuoneessa, sen jälkeen kaikuisessa autotallissa tai kellarissa ja viimeiseksi vaikkapa urheilukentällä saa hyvän tuntuman siitä, miltä sama äänilähde kuulostaa erilaisissa ympäristöissä.

Sama kuunteluesimerkki sopii myös kaikkien muiden osa-alueiden kuuntelun harjoittelemiseen. Tilanteen mukaan laitetaan kavereita riviin tai jonoon erilaisissa ympäristöissä. Näitä ”äänikokeita” voi myös äänittää. Kun äänite kuulostaa autossa samalta kuin alkuperäisessä paikassa, voit onnitella itseäsi hyvin ja luonnollisesti soivasta laitteistosta.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry